Gyógyító növények








Burgonya
A nyers rózsaburgonya leve krónikus savtúltengés gyógyszere. Hosszabb használatától elmúlik a gyomorégés és más kellemetlen kísérő tünetek is megszűnnek. A nyers, reszelt burgonya, hatásos az égési sebekre. A népi gyógyászatban gégefőhurut és hörghurut ellenszere a héjában főtt burgonya főzővize. Ezt itták régen álmatlanság ellen is. Készíthetünk meleg borogatást vesegyulladásra, lábszárfekélyre és gennyedésekre.


Vöröshagyma
Étvágygerjesztő és vizelethajtó. A tejben főzött hagyma bélféregűző hatású. Vizelési zavarnál rozmaringgal keverve, mézes vízben főzve vizelet elválasztó háziszer. Nyitott rosszindulatú, gennyes sebre és daganatra, megkeményedett mirigyekre pirított hagymát rakjunk fel, ennek tisztító, érlelő hatása van. Köhögés, torokgyulladás esetén a mézzel vagy cukorral főzött hagymaszirup kitűnő gyógyszer. Fagyás gyógyítására a besózott hagyma leve alkalmas: ezzel dörzsöljük a fagyott testrészt.  Tejjel és mézzel megfőzve szemkötőhártya-gyulladást csillapítja.  


Bodza
A bodzavirág-tea izzasztó, meghűlés háziszere. Szünteti a náthából eredő fej-, fog- és fülfájást, mérsékli a hőemelkedést és a köhögést, oldja a nyálkát. Fogyókúrás szerek alkotórésze. A gyökér hashajtó is: fogyókúránál ezért inkább a kéreg főzetét használjuk. A gyümölcs forrázata nyugtató és fájdalomcsillapító, migrén esetében jó eredménnyel alkalmazható, rutával és kecskefűvel keverve. A bodzabefőtt és dzsem gyomor-, vese- és hólyagöblítő; enyhe hashajtó és nyálkaoldó hatása miatt fogyasztása bélrenyheségnél is ajánlott.  


Káposzta
 A savanyú káposztát nyersen gyomorrontásnál, különösen, ha az romlott ételtől származott, régóta használják. Hashajtó és szélhajtó, a gyomor és a belek gyors tisztulását szolgálja. Külső borogatásra is használták, gyulladt sebeknél, levével együtt, mert fájdalmat is szüntet. Ajánlják a régiek a savanyú káposzta-borogatást égési sebekre és méhcsípésre is.  Gyomorerősítő, béltisztító, közérzetjavító.
A savanyú káposzta-kúra enyhíti a köszvényt.


Paradicsom
A nyers gyümölcs vértisztító, vértolulást oszlató. Érelmeszesedés megelőzésére rendszeres fogyasztása ajánlott. A nyári vértisztító kúrák elengedhetetlen kelléke. Nőknél a változó korral együtt járó tüneteket enyhíti. A nyersen kipréselt, szűrt paradicsomlé fogyókúrához használatos; ez a legártalmatlanabb fogyasztószer.  


Erika

Reuma, köszvény, vese- és epekő elleni szer az egész növény főzete. Hólyaghurut és vesebaj ellen is használják. Gyenge altatószer, izzasztó, érelmeszesedés ellen is ajánlják. Köszvényes fájdalmakra borogatásként használják. Cukorbetegek teájának egyik alkotórésze. 



Fekete retek. Felfúvódást oszlat, vizelethajtó, májtisztító. Ne hámozzuk meg, mert a héjában sok hatóanyag van. Köhögés ellen a vékony szeletekre vágott vagy durvára lereszelt retket mézbe forgatjuk. Egy idő után levet ereszt, ezt adjuk a betegnek. Epekő és vesekő ellen a lereszelt, szitán vagy ruhán áttört retek levét ajánlják, amelynek rendszeres fogyasztása megelőzi a kőképződést, és a meglevő köveket oldja, ezzel a gyulladást is szünteti.


Szelídgesztenye

Levele görcsoldó, gyümölcse és kérge gyomor- és bélhurut, orrvérzés, lumbágó gyógyszere. A főtt gesztenye héja a hasmenés gyógyítója. Levelének főzetét görcsös köhögés esetére ajánlják. Régen szamárköhögés ellen is használták.




Százszorszép

A virágából készült tea nyálkaoldó, vizelethajtó, izzasztó, vértisztító és vérnyomáscsökkentő hatású. A népgyógyászatban fájdalom- és görcscsillapítóként is alkalmazták értágító hatása miatt.



Rózsa

Mandulagyulladás és fogínysorvadás ellen teáját öblögetőként alkalmazzák, belsőleg bélhurut, gyomorfekély, gyomorvérzés ellen használható.  Gyógyteák díszítésére, dohányillatosítónak, füstölőkeverékekben alkalmazzák. 




Petrezselyem
A petrezselyem szárított zöldje és szárított gyökere vizelethajtó, vesekőhajtó, étvágyjavító és hólyaghurut elleni teák alkotórésze. A petrezselyem magjából készült teát a népgyógyászatban vizelethajtóként használják, ezzel azonban vigyázni kell, mivel túlzott adagban vesevérzést, terhes nőknél abortuszt okozhat. A magból kivont illóolaj ételízesítők, likőrök készítésénél használatos.


Martilapu
 A leveléből készült tea, köhögés, rekedtség, hörghurut, nátha kiváló gyógyítója.  Légzőszervi betegségeknél szokták alkalmazni a friss növény nedvét mézzel elkeverve. Gyomor- és bélfekély elleni teák alkotórésze. Dohánypótló, asztmások görcsös köhögésük csillapítására pipába tömve füstölték. Lüktető, gyulladásos daganatra hűsítőnek, oszlatónak alkalmazzák a levelét (méhcsípés, darázscsípés esetén is bevált). A levelet enyhén ütögetve kell megpuhítani, és így a fájdalmas helyre borítani.


Cickafarkfű
Olajával gyulladáscsökkentő kenőcsöket (pl. szemkenőcsöt) készítenek, a kozmetikában használják arckrémek, bőrápolók alkotórészeként. Visszértágulás esetén teáját külsőleg és belsőleg egyszerre alkalmazzák. A gyógyteák alkatrészeként a cickafark étvágyjavító, emésztést serkentő, görcsoldó, húgyszervi és légzőszervi zavarokat gyógyító. Menstruációs zavarok ellen is jó. Prosztatabántalmak, gyomor-és bélhurut ellen is ajánlják.  

Útifű

Leveleinek teája nyálkaoldó, köhögéscsillapító hatású. Gyógycukorkát is készítenek belőle. Az útifű friss levelét nehezen gyógyuló sebekre szokás tenni: fertőtleníti, összehúzza, bezárja a sebet.  Magjának főzete, enyhe hashajtó.







Uborka

Lázcsillapító, klimaxos vértolulás ellen is használ, és bőrpírt szüntető, hidratáló hatása miatt használják a kozmetikában is. Migrénnél, ideges fejfájásnál a homlokra, halántékra helyezett uborkaszeletek csillapítják a fájdalmat. A magjából készült főzet vese- és hólyagbajnál ajánlott.





Tök

 A tök magja féregűző. Emellett a tökmagolaj, a tökmag főzete vagy a nagy mennyiségben fogyasztott pirított tökmag prosztatatúltengés gyógyszere. Vese- és hólyagpanaszok esetén a tökmag főzete kiváló vizelethajtó.




Nyírfa

A nyírfalevél-tea vizelethajtó hatású, vesegyulladás, hólyaghurut, reuma esetén is kedvező hatással van, a szív, vese, máj-eredetű vizenyőnél is használható. Vesekő oldására, 1 evőkanál nyírfalevél egy csésze vízzel leforrázva reggel-este kúraszerűen fogyasztható. A friss levelek és a fakéreg főzete gennyes kelésekre, pattanásokra oszlató hatással van.





Lóhere

Gyulladásos megbetegedéseknél külsőleg-belsőleg egyszerre használatos a virágos növény főzete. Makacs daganatok oszlathatók a virágából főzött kenőcsszerű masszával történő rendszeres bekenéssel.





Aranyvesszőfű

Teáját magas vérnyomás, epe-, vese-, hólyag- és májbántalmak, nehéz havivérzés, reumás és ízületi fájdalmak ellen isszák. Ezen kívül izzasztó, vizelethajtó is. Külsőleg toroköblögetésre használják rekedtség, nátha esetén.




Articsóka

A növény leveleiből készült tea magas vérnyomás, érelmeszesedés, epe- és májbajok, vese- és hólyagbántalmak gyógyszere. Cukorbetegek teájának is egyik alkotórésze. Baktériumölő hatása miatt penicillin-érzékeny betegek antibiotikumként használhatják.  



Citromfű

Friss levelével salátákat, mártásokat ízesíthetünk. Teája ideg- és szívnyugtató, idegerősítő, görcsoldó, emésztést serkentő, szélhajtó, izzasztó, epeműködést elősegítő. Külsőleg nyugtató, reuma elleni fürdőkhöz, bedörzsölőkhöz használják.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése