A reiki fokozatai



Ahhoz, hogy képes legyen valaki a Reiki csatornázására az öngyógyításhoz, vagy más élőlények, állatok és növények gyógyításához, tanfolyamon kell részt vennie. A tanfolyam útmutatókat és gyakorlatokat tartalmaz a helyes kéztartás, és négy energia aktivizálásának képességére, melyet beavatásnak ismerünk.
Az ember saját tapasztalatainak, belső fejlődésének megfelelő ütemben lép tovább egyik fokozatról a másikra. A reiki első szintű tanfolyamának célja a reikivel kapcsolatos általános tudnivalók ismertetése. Egyezményes tananyag híján nincs pontosan meghatározva, hogy ez alatt pontosan mit is kell érteni, de a Reiki tanfolyamok irányzattól –ágazattól függetlenül tartalmilag csaknem azonosak.
A tanfolyamok általában két alaptéma köré épülnek fel. Az egyik témakör a legendás reiki történet, Usui, Hayashi, és Takata nagymesterek története, és a reiki elméleti része. A másik pedig, az önkezelés, páros kezelés, (mások kezelése) kézpozíciók ismertetése, és annak gyakorlását tartalmazza. Megtanuljuk a kezelés folyamatát, miközben részletesen kitérünk a kezeléssel kapcsolatos kérdésekre.
Ezzel a két területtel minden tanfolyamvezető foglalkozik. A történetet nagyjából azonos módon mesélik el, ám a kézpozíciókat illetően már vannak különbségek. A meditációs gyakorlatok szintén gyakori programjai a tanfolyamoknak. Lényegében ez minden, amit egy reiki tanfolyam tartalmaz. A tanfolyamon elhangzottak lényegét a legtöbb tanfolyamvezető írásos formában is a hallgatói rendelkezésére bocsátja.
Rendkívül fontos, hogy a reikivel éppen ismerkedő ember megfelelő háttér-információt kapjon a módszerről magáról, amelybe az energiagyógyászat jelensége, s azon belül a reiki egyáltalán beilleszthető.

Első fokozat vagy Reiki 1. szint.
Elsősorban fizikai szinten dolgozik, egyensúlyba hozza a test energetikai rendszerét.


Az első fokozat tanfolyamának résztvevői négy behangolást kapnak. Ennek során a tanítvány univerzális életenergiát kap, illetve meglévő életenergia-készlete reaktiválódik. A behangolás során a reiki-tanítvány rezgése a reiki magasabb rezgésének szintjére emelkedik, hogy testén több energia áramolhasson át.
A behangolás megemeli a négy felső csakra - a negyedik (szív), az ötödik (torok), a hatodik (harmadik szem) és a hetedik (korona) csakra - rezgését. Az első fokozatú behangolás elsősorban a fizikai testet nyitja meg, hogy a tanítvány több univerzális életenergiát fogadhasson be, és bocsáthasson át magán.
Az első fokozatú behangolás után a reiki-energia átáramlik a kezeden, tehát már képes vagy reikit adni önmagadnak és másoknak. Megfelelő gyakorlással, észrevehető, hogy nem csak a kéz, hanem a talpak
is aktiválódnak. Megfigyelheted, hogy a kezedből /talpadból gyógyító melegség sugárzik, ami finom bizsergéssel vagy lüktetéssel járhat együtt. Ez egyénenként változó. Az univerzális életenergia mindig a befogadó számára szükséges mértékben áramlik, és ő is csak annyit fogad be, amennyire szüksége van. A kezelés közben érezni fogod, hogy csatorna vagy: az energia nem tőled vonódik el, hanem keresztülhalad rajtad. A reikivel nem tudod átvinni a negatív rezgéseidet, esetleg a betegségeidet. Ez egy nagyon fontos momentum! Miközben reiki-kezelést adsz valakinek, magad is feltöltődsz és felfrissülsz.
Az első fokozat mind a három fokozat alapja, melyet először alaposan el kell sajátítani, mielőtt a személy alkalmas a következő fokozatra.


Második fokozat, vagy Reiki 2. szint.
A második szint során a mentális és érzelmi szintű problémáink, életvezetési kihívásaink megoldásához kapunk segítséget.
A tanulót bevezetik a távgyógyítás technikájába, valamint a mély érzelmi és mentális problémák megoldásába. Továbbá a tanuló kapcsolatba kerül 3 szimbólummal, melyek közül az egyik fókuszként szolgál és növeli az energiaáramlást, a másik a mentális gyógyító szimbólum, valamint az a szimbólum, mely a távgyógyításban nyújt segítséget. Ezek az ősi szimbólumok, melyek alapvetően a szellemi régiókba juttató átalakulás jelképei.
A második fokozat, már egy lényegesen bensőségesebb, érett gondolkodás, és megfelelő hozzáállást kíván. A második fokozat különleges hatást gyakorol az étertestre (a csakrák rendszerére), intuíciód és energiaátadó képességed nagymértékben felerősödik.
A második fokozat olyan technikákat ad, amelyek segítségével a nem fizikai dimenziókban is használhatod az energiát. pl: megtanulod, hogyan juttasd távolba az energiát. Ezen kívül megtanulsz
egy különleges módszert a mély érzelmi és mentális problémák kezelésére.
A második fokozatú reiki-behangolás tovább erősíti a csakrák energiakészletét. Most aktivizálódik a három reiki-szimbólum is. Ez a behangolás élesíti az intuíciót és a képzelőerőt, amire a táv- és a mentális kezelésnél van szükség. A rezgés frekvenciájában végbemenő "mennyiségi ugrás" a második fokozaton többszöröse annak, amit az első fokozaton tapasztaltál.
A második fokozat is magában foglal egy energiaaktivizáló behangolást.

Harmadik fokozat, vagy Reiki 3. szint.
A harmadik szint spirituális természetű. Egységessé integrálja az eddigi szinteket.
Mester tanítvány az lehet, aki az 1-2 szinteken bizonyította, hogy méltó képviselője a Reikinek. A Mester-Tanár szintre való beavatás után felhatalmazást kapunk arra, hogy tanfolyami keretek között megismertethessük másokkal is a Reikit.
Hagyományosan ez az a szint, amikor valaki képes lesz tanítani a Reikit. Ez

nagyon nagyfokú elkötelezettséget követel. Ezt a szintet mindig a személyiség jelentős változása kíséri. A harmadik fokozat mesteri szintként is ismeretes, és ekkor tanítják meg a tanulóknak az energiacsatornák más emberekben történő megnyitásának vagy a „beavatások végzésének” technikáját.
Ezt a fokozatot egyes mesterek két részre osztják. Azok a tanítványok, akik már használják a második fokozat energiáját és szimbólumait, ugyanakkor úgy érzik, hogy a továbblépésükhöz még valamire szükségük van, részt vehetnek egy olyan tanfolyamon, melyen megkapják a negyedik (mester) szimbólumot a hozzá tartozó behangolással. Ezt III/A fokozatnak nevezzük, és a tanítvány önmaga mesterévé válik. Amikor úgy döntesz, hogy a reiki-mesterek útjára lépsz, és megszerzed a harmadik (mester-tanári) fokozatot is, elhivatottságot kell érezned a tanítás iránt. Ha megszerzed a harmadik fokozatot, elkötelezed magad, hogy gyakorolni, tanítani és mindenekelőtt élni fogod a reikit. Innentől kezdve már nem "technika", hanem maga az "élet"!
Ma a reiki-gyógymódon belül több irányzat érvényesül, és megszámlálhatatlan változatban működik. Egyes reiki-mesterek szervezetekbe tömörültek, mások független reiki-mesterként vagy tanítóként tevékenykednek. A reiki hagyományos módszere is folytatódik, ez képviseli az eredeti leszármazási lánc, Usui-Hayashi-Takata tanításainak formáját és tartalmát. Vannak a reikinek újabban kialakult ágai is, amelyek ugyanazt az univerzális energiát alkalmazzák a gyógyításban, de a tanítás formájában és tartalmában, a beavatási szertartásban és alkalmazott szimbólumokban különböznek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése