A meditáció és az agyhullámok



A Delta állapot jótékony hatása nem ér véget azzal, hogy ilyenkor a szervezetben több növekedési hormon képződik, mint máskor. Egészségünk tudatos védelme szempontjából nagyon fontos, hogy nem csupán alváskor képződnek delta hullámok az agyban. Egyértelmű, ha képesek lennénk delta állapot előidézésére, akkor nagy hatással lehetnénk életünk minőségére is.

Amit mi is megtehetünk a meditáció segítségével:

A meditáció olyan technika, amelynek segítségével mi magunk is eljuthatunk gyógyító alfa, théta és delta állapotba. Természetesen kitartó gyakorlása szükséges ehhez.  Megtanulhatjuk, hogyan lazítsuk el testünket, hogyan érhetjük el azt a befelé figyelő állapotot, amikor a külvilág zavaró tényezőit kizárjuk. 

Hogyan?!



A meditáció előnyei:
Csökkenti a stresszt, izgatottságot, magas vérnyomást, magas koleszterin-szintet, álmatlanságot, függőséget, fájdalmat, lassítja az öregedést, hosszabbítja az élettartamot, fejleszti a mentális képességet, megváltoztatja az agy működését.
A meditáció erősen hat a figyelemre és a tudatra, a mentális képességeket fejleszti. Jobb lesz a tanulási képesség, a memória, problémamegoldás, nagyobb a kreativitás, intelligencia, koncentráció.  Agyunk – éberen és alvás közben – elektromos tevékenységek sorát végzi. Az elektromos aktivitás alatt erőteljes agyhullámok keletkeznek. Életritmusunk minőségét agyhullámaink befolyásolják.


A béta agyhullámok (13-30 Hz) az éber állapotunk létrehozói.  Ez az éber cselekvés, a feladat-végrehajtás, a magas koncentráció frekvenciája. A meghozott döntéseink alapján bétában történik a cselekvés.

Az alfa agyhullámok (8-12 Hz) a nyugodt, ellazult állapot létrehozói. Az alfa állapot lecsillapítja a pszichét, csökkenti a krónikus fájdalmakat, a magas vérnyomást, a káros stresszel és a korral járóváltozások mellékhatásait. Az alfa agyhullámok az alvás és az ébrenlét közötti ellazulást jelzik az egész szervezetben.

Az alfa hullámok jelentősége:
Szorongással, depresszióval járó tüneteket csökkenti, eredményesen kezelhetők alfával a szenvedélybetegeket (alkohol-és kábítószerfüggők), csökkenti a krónikus fájdalmat, enyhíti a magas vérnyomást, csökkenti a káros stresszt, korral járó változások mellékhatásait csökkenti. Az alfa állapot megnyugtatja a pszichét, kellemes, ellazult állapotot eredményez. A megnövekedett alfa agytevékenység megnövekedett vérmennyiséget eredményez az agyban és ez egy teljesebb agyműködést eredményez. Az erős kreativitással rendelkező emberek alfa szinten oldják meg problémáikat.

A théta agyhullámok (4-7 Hz) az alvás, a mély meditáció és a teljes nyugalom állapotában uralkodnak. Itt képes agyunk képszerű álmokat és elképzeléseket előhívni. A théta a kreativitást, a tudatalattihoz való hozzáférést, az inspirációt, a fantáziát, a plasztikus emlékezést segíti. A legtöbb információt itt dolgozzuk fel, ezen a frekvencián kellene tanulni. Ebben az állapotban fejleszthető a memóriánk.

A théta hullámok jelentősége:
A théta állapot, az alvás első fázisa. Színes képek és álomjelenségek bukkannak fel. Eddig meg nem oldott konfliktusainkra, problémáinkra utalnak. Ez a rendkívül tiszta tudatosság állapota. Ekkor az agy nagyon gyorsan fogadja be az információkat. Mikor az egyén belép a théta állapotba, mentálisan átélheti újra azokat az eseményeket, amelyeket már rég elfelejtett. Théta hullámok gerjesztésével jelentősen megnövelhetjük képességünket az új információk befogadására. (pl. nyelvtanulás)

A delta agyhullámok (1-3 Hz), a mély, öntudatlan alvás jellemzői. Minőségi alvás nélkül nincs egészség! A delta frekvenciák szervezetünk öngyógyításáért, rehabilitációjáért és az energiatöltésért felelnek. A minőségi alvás és álomtevékenység elősegíti, hogy teljesítőképességünk ugrásszerűen megjavuljon.  Alvás közben agyunk képes megtermelni azokat a vegyi anyagokat, amelyekkel megfelelő energiaállapotba kerülünk – készen arra, hogy jó döntéseinkkel sikeresek legyünk.

(A delta szint meditáció általi eléréséhez, hosszú évek gyakorlás szükséges. Ezért célszerűbb, ha mindennap kellő időt fordítunk a pihentető alvásra.)

A delta hullámok jelentősége:
Szervezetünk öngyógyításáért, rehabilitációjáért felelnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése