Csakrák


Testünk energiaközpontjai

A CSAKRÁK MŰKÖDÉSE ÉS ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI

A csakra szanszkrit szó, jelentése: "kerék". Ez a megnevezés a tisztánlátóktól ered, akik már az ősidőkben képesek voltak az emberi aurát és csakráit mindenféle segédeszköz nélkül is látni. A csakra forog, miáltal úgy néz ki, mint egy mozgó kerék. Ezen a csatornán át jut a testünk kozmikus energiához. A csakra az óramutató járásával megegyező irányba forog, amikor a környezetből energiát vesz fel, és ellenkező irányba, ha energiát ad le. A csakra a fizikai test megfelelő testrészének idegeivel áll közvetlen kapcsolatban. Az idegrendszeren keresztül látja el energiával és ez által információkkal a szerveket, végtagokat és a sejteket. Amennyiben bennük zavar támad, az hatással van az egész szervezetünk működésére. Testünk, lelkünk megbetegszik. 7 fő csakránk van, amik bár külön-külön teszik a dolgukat, mégis kapcsolatban állnak egymással.

Mi a csakra?

A csakrák olyan, nem fizikai szervek, amelyek a nyers "Kundalini" energiát egy más típusú, finomabb, jobban felhasználható alakba transzformálják. A csakrák maguk nem tartalmaznak energiát. A puszta energiát a lábfejben és lábakban levő kis csakrák "szedik fel" a Földbõl, és a fő csakra rendszerbe továbbítják azt. A "Kundalini" tiszta gondolati energia, ami áthatja és egybefogja a világegyetemet. A csakrák a gerinchez és az idegrendszerhez különbözõ mirigyeken és idegdúcokon keresztül kapcsolódnak. A teljes csakra-rendszer rendkívül összetett. Hét főcsakra, és több mint 300 kisebb csakra van az emberi testben. A testen kívül is elhelyezkedik néhány nem-fizikai csakra. Mi most, a 7 főcsakrával foglalkozunk majd.

A csakra fő feladata:

Az energia felvétele, továbbítása a következő csakrának, energiatesteknek. A csakrába belép az elsődleges energia. Energiavezetékeken keresztül az energia eljut az idegrendszerhez, az endokrinrendszerhez, majd a véráramba kerülve vitalizálja az egész szervezetet. Egészségünk kulcsa tehát az akadálytalan enrgiaáramlás. Félelmeink, negatív gondolataink, a feszültség, az aggályoskodás, rosszindulat energiablokkot képeznek a csakrákban, az auránkon és az energiavezetékben, megakadályozva az energia szabad áramlását. A blokk előtt energia halmozódik fel, míg a blokk mögött energiahiányos terület keletkezik. Ha ez az állapot sokáig megmarad, átíródik a fizikai síkra, és az energiahiányos terület alatti testrészek, megbetegedéséhez vezethet. Egy csakra működhet szabályosan, lehet túl nyitott, túl sok energiát engedve be, vagy lehet alulműködő, kevés energiával telve.

Mellékcsakrák :

A testünkön számos kisebb csakra található még. Ezek közül jelentősebbek a két tenyér közepén és a két talp közepén lévõ csakrák. A REIKI beavatásakor a tanítvány koronacsakrájától a szívcsakrán keresztül a két tenyér csakrájáig egy csatornát hangol be a mester. Ezen a csatornán azután a beavatott bármikor annyi energiát képes közvetíteni, amennyire szükség van. Ez a csatorna lehetővé teszi azt is, hogy a beavatott személy is részesüljön az átmenő energiából.


A Csakrák, testünk energiaközpontjai

A testben mérhetően hét energiaközpont található, sőt vannak olyan teóriák, melyek kilenc, illetve tizenkét fő energiaközpontról, úgynevezett csakráról tesznek említést. Nem tisztünk eldönteni, hogy téved-e valaki, ha az energiaközpontok kérdése kerül szóba. Az indiai tradíció szerinti hét energiaközponttal, vagyis a hét csakrával azonban érdemes megismerkednünk.

A csakrák és összefüggéseik

A testünk hét energetikai központját már igen korai időkben érzékelték. Indiától az ókorig, a középkortól napjainkig vannak említések a csakrákról. Az ókorban például a Naprendszer hét fő bolygóját ismerték, és ezeknek feleltették meg a hét energiaközpontot. Egy olyan összefüggő rendszert figyeltek meg, mely ugyanúgy összefüggő rendszert alkot, mint a Naprendszerünk, az Univerzum. Speciális területei összefüggést mutatnak a tudatállapotainkkal, viselkedésünkkel, személyiségünkkel és életünkkel. Wilhelm Reich pszichológus már az ezernyolcszázas évek végén, az ezerkilencszázas évek elején felismerte, hogy az elnyomott érzések gócot alkotnak a test meghatározott területein, és megbetegítik azt. A félelem a nyakban, míg az együttérzés a szívben összpontosul. Megfigyelései egybeesnek az indiai csakrák tanaival.

Hol vannak a csakrák?
Ezek a tölcsér alakú örvények a gerincoszlop felé szűkülnek. Az első és a hetes csakra kivételével, párosával találhatók, elöl és hátul. Elöl az érző, hátul az akarati központtal. Minden csakrához kapcsolódnak különböző testrészek, belső-elválasztású mirigyek, és az adott auraréteghez kapcsolódva adja apszichés hátteret. Mérete: Jól működő csakra nyitott tölcsér része kb. 15 cm.

A legalsó és a legfelső csakrát lefelé, illetve felfelé táguló, az óramutató járásával megegyező irányban forgó energiatölcsérként képzelhetjük el. A köztük lévő öt másik csakrát a test előtt és mögött elhelyezkedő, a testtől távolodva táguló energiatölcsérekként vizualizálhatjuk, melyek a testünkön keresztül találkoznak egymással, miközben az óramutató járásával megegyező irányban forognak – mindegyik csakra más-más sebességgel.

Hogyan érzékeljük a csakrákat?

A csakrák, (bár a legtöbb szakirodalmi adat szerint, egy almányi, vagy egy tenyérnyi területen érzékelhetők), személyenként eltérő méretűek lehetnek. A legjobb, ha saját magunkat kezdjük megfigyelni. A csakra - leírásoknak megfelelő helyek környékén saját tenyerünkkel érzékelhetjük azt a területet, ami érzékenyebb. Erre még a legszkeptikusabb emberek is képesek. Ezeken a területeken ugyanis kicsit erőteljesebb a test elektromossága, ami műszeresen is mérhető.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése